
قبل از این که تمرین آنلاین تایپ ده انگشتی را شروع کنید، بهتر است در مورد انواع کیبورد تحقیق کنید تا بتوانید بهترین کیبورد را برای این کار انتخاب کنید. کیبوردها انواع و اقسام مختلفی دارند. شاید ندانید بهترین کیبورد برای شما کدام است. پس بگذارید بگویم که سرعت تایپ فقط به مهارت شما بستگی ندارد و تا حد زیادی تحت تاثیر نوع کیبوردی قرار دارد که با آن تایپ میکنید. این پست را به معرفی انواع کیبورد کامپیوتر اختصاص دادهایم.
شاید به نظر بیاید که لپتاپ توانسته جای کامپیوتر شخصی را بگیرد، اما در حقیقت اینطور نیست. هنوز هم رایانههای شخصی طرفداران زیادی دارند. یکی از پرکاربردترین تجهیزات جانبی کامپیوتر، کیبورد است. سازندگان این قطعه پرکاربرد، نسخههای بهروزتری از آن را طراحی و تولید میکنند که قابلیتهای بیشتری دارند.
معرفی انواع کیبورد کامپیوتر
کیبوردها را میتوان بر حسب اندازه، کاربرد و نوع دکمهها، چینش حروف، نوع اتصال به کامپیوتر و... در انواع مختلف دستهبندی کرد. اگر به دنبال خرید یک کیبورد خوب برای تمرین آنلاین تایپ ده انگشتی هستید، این پست را سر فرصت مطالعه کنید.
انواع کیبورد بر اساس نوع و کاربرد کلیدها
معمولاً در ساخت کیبوردها از یک سری اصول کلی پیروی میشود. با این حال غیر از کلیدهای اصلی، از کلیدهای متنوع دیگری هم در ساخت کیبوردها استفاده میشود که ممکن است شما را گمراه کند.
کیبورد ارگونومیک

کیبورد ارگونومیک طراحی منحصربه فردی دارد که عوارض جانبی استفاده طولانی مدت از کامپیوتر و تایپ کردن را به حداقل میرساند. کلیدهای این نوع کیبورد بر خلاف کیبوردهای عادی که به صورت ردیفی طراحی شدهاند، طوری چیده شدهاند که حرف V انگلیسی را تشکیل میدهند. این نوع چینش حرکت انگشتان را به حداقل میرساند و مانع کشیدگی عضلات انگشتان حین تایپ کردن میشود. تنها مشکل کیبورد ارگونومیک، قیمت بالای آن است.
کیبوردهای مکانیکی

در کیبوردهای مکانیکی، زیر هر کلید یک فنر تعبیه شده است. با فشردن کلید، فنر جمع میشود و پس از رها کردن آن، دوباره به حالت قبلی برمیگردد. کیبوردهای مکانیکی در مقایسه با کیبوردهای ممبرین یا معمولی ارزانتر هستند و تایپ کردن با آنها راحتتر است.
کیبورد ممبرین یا معمولی

در کیبوردهای ممبرین، زیر کلیدها یک صفحه قابل انعطاف قرار گرفته که حرکت دکمههای کیبورد را دریافت میکند و به آنها واکنش نشان میدهد. در کیبوردهای ممبرین هم مانند کیبوردهای مکانیکی، اجزای جداگانههای برای اتصال با برد مدار وجود ندارد، با این تفاوت که کیبوردهای ممبرین باریکتر و سبکتر هستند. بر اساس تجربه کاربران تایپ کردن با این کیبوردها سرعت تایپ را کاهش میدهد.
کیبورد بازی

کیبوردهای بازی همان کیبوردهای مکانیکی هستند، با چند کلید اضافه با کاربردهای خاص. در ساخت این کیبوردها از موادی استفاده شده که نسبت به کیبوردهای عادی دوام بالاتری دارند. به علاوه برای ایجاد جذابیت برای کاربران، جلوههای ویژه هم به انها اضافه میشود. این کیبوردها قیمت بالایی دارند و خرید آنها مقرون به صرفه نیست.
کیبورد لیزری

کیبورد لیزری در سال 1992 توسط گروهی از مهندسان و تکنسینهای دانشگاه IBM اختراع شد. این کیبورد، صفحه کلید را به صورت یک طرح مجازی و غیرواقعی بر روی سطوح مختلف ایجاد میکند. کیبورد مجازی اختراع جالبی است، اما جنبه فانتزی دارد و به نظر نمیرسد چندان کاربردی باشد.
کیبوردهای مجازی
کیبورد لیزری را میتوان یک کیبورد مجازی به شمار آورد. اما کیبورد مجازی چیزی فراتر از کیبورد لیزری است. کیبورد مجازی درواقع برنامهای است که کلیکها را به حروف تایپ شده تبدیل میکند.
کیبوردهای بی سیم
کیبوردهای بی سیم با استفاده از فناوری وای فای یا بلوتوث به کامپیوتر یا لپتاپ متصل میشوند. کیبورد بی سیم از نظر ساختار شبیه کیبورد مکانیکی یا ممبرین است، فقط درگاه اتصال آن به کامپیوتر یا لپتاپ متفاوت است.
کیبورد چندرسانهای

کیبوردهای چندرسانهای نوع پیشرفتهتری از کیبوردهای ممبرین یا مکانیکی هستند که چند کلید کاربردی به انها اضافه شده است. کاربرد این کلیدها معمولاً کم و زیاد کردن صدا یا نور صفحه و همچنین کنترل فایلهای مدیا است که در حال پخش بر روی سیستم هستند.
کیبوردهای چندمنظوره

کیبوردهای چندمنظوره معمولاً چند کلید اضافه با کاربردهای خاص بیشتر از کیبوردهای معمولی دارند. مثلاً ممکن است یک کابل رابط برای وصل کردن به فکس و یک کلید اضافه برای این کار داشته باشند. یا یک پد اسکنر برای شناسایی کاربر از طریق اثر انگشت. این کیبوردها چندان رایج نیستند و در موارد خاص به کار میروند.
چه کیبوردی برای شما مناسب است؟
اگر کاربر عمومی کامپیوتر هستید، میتوانید از هر کدام از کیبوردهایی که گفتیم، استفاده کنید. کیبوردهای مکانیکی بهترین کیبوردها برای کاربران عادی هستند. اما اگر تایپیست یا برنامهنویس یا تولیدکننده محتوا هستید و یا ساعتهای طولانی با کامپیوتر کار میکنید، توصیه میکنیم یک کیبورد ارگونومیک تهیه کنید. برای جلوگیری از آسیبهای دست، پست دیگر ما با عنوان نرمش های مناسب دست و مچ برای تایپیستها را هم بخوانید.
انواع کیبورد بر اساس چینش حروف
چینش حروف صفحه کلید (نه در زبان انگلیسی و نه در زبان فارسی) به ترتیب حروف الفبا نیست. کلیدهای کیبورد بر اساس منطق دیگری در کنار هم قرار گرفتهاند. در ادامه این مقاله به شما خواهیم گفت که نحوه چینش حروف روی صفحه کلیدهای امروزی از کجا آمده است.
چینش QWERTY

رایجترین و پرکاربردترین چینش، QWERTY است. QWERTY که از کنار هم قرار دادن شش حرف از ردیف بالای کیبورد تشکیل شده، اکنون به عنوان یکی از رایجترین چینشهای حروف کیبورد شناخته میشود. این چینش در سال 1886 توسط کریستوفر شولز اختراع شد. شولز در ساخت اولین ماشین تایپ با چینش QWERTY، قصد داشت سرعت تایپ را کم کند. چون ساختار ماشین تایپ طوری بود که در سرعتهای بالای تایپ، پایههای کلید آن به هم گیر میکرد. با این حال تاکنون هیچ چینش دیگری نتوانسته به پای QWERTY برسد.
چینش Dvorak

چینش DVORAK در سال 1936 با هدف رفع نواقص QWERTY و بالا بردن سرعت تایپ توسط آگوست دواراک و ویلیام دیلی طراحی شد. DVORAK در حال حاضر پرکاربردترین چینش بین تایپیستهای حرفهای و سرعتی است. دواراک قبل از طراحی این چینش، تحقیقات گستردهای در مورد زبان انگلیسی انجام داد و حتی فیزیولوژی دست انسان را هم بررسی کرد. طرفداران DVORAK ادعا میکنند که در این چینش انگشتان دست نیاز به حرکت کمتری دارند. اگرچه چیدمان DVORAK نتوانست جای QWERTY را بگیرد. با این حال در همهٔ سیستم عاملها (مایکروسافت ویندوز، لینوکس و مک اواس) تعریف شده است.
چینش AZERTY

چینش AZERTY در دهه پایانی قرن 19 در فرانسه متولد شد. هدف طراحان این چینش، جایگزین کردن آن با QWERTY بود. چینش AZERTY بیشتر در کشورهای فرانسوی زبان مانند فرانسه، بلژیک و بخش هایی از اروپا کاربرد دارد. صفحه کلیدهای AZERTY در انواع مختلفی تولید میشوند. مشکل اصلی این چینش این است که اگر دو صفحه کلید از سازندگان مختلف خریداری کنید، ممکن است دو طرح متفاوت داشته باشید. برای حل این مشکل ، دولت فرانسه نسخه استاندارد AZERTY را تهیه کرده است.
چینش QWERTZ

چینش QWERTZ در آلمان و بخشهای دیگری از اروپای مرکزی رواج دارد. QWERTZ هم مانند AZERTY در انواع مختلفی برای سوئیس، رومانی، لهستان، چک، آلبانی و آلمان طراحی و تولید میشود. مهمترین تفاوت این چینش با QWERTY، جابهجا شدن کلیدهای Y و Z است. دلیل این جابهجایی این است که در زبان آلمانی، Z بیشتر از Y به کار میرود و به علاوه T و Z ترکیب بسیار رایجی در زبان المانی است.
چینش Colemak
چینش Colemak قدمت زیادی ندارد و در سال 2006 توسط شای کولمن طراحی شده است. بعد از QWERTY و Dvorak، Colemak جایگاه سوم را از لحاظ میزان استفاده دارد. در این چینش پراستفادهترین حروف زبان انگلیسی در ردیف وسط قرار گرفتهاند. به همین دلیل تایپ ده انگشتی با Colemak حدود 2/2 برابر سریع تر از QWERTY است. Colemak فقط در 17 کلید با QWERTY تفاوت دارد؛ بنابراین برای کسانی که سالها با QWERTY تایپ کردهاند، کار کردن با آن آسان است.
چینش HCESAR

چینش HCESAR در سال 1937 توسط نخست وزیر پرتغال طراحی شد. در طراحی این چینش حروف پرکاربرد زبان پرتغالی به ردیف وسط منتقل شده بود. همچنین عدد صفر حذف شده بود و به جای آن از حرف O استفاده میشد. HCESAR از اساس با QWERTY تفاوت داشت و چندان کاربرپسند هم نبود. به همین دلیل در دهه 1970 به تدریج با چینش AZERTY جایگزین شد. در سالهای اول دهه 1980 چینش HCESAR به کلی منسوخ شد و دولت پرتغال مجدداً به استفاده از چینش QWERTY روی آورد.
کدام چینش کیبورد بهتر است؟
درست است که QWERTY پرکاربردترین چینش کیبورد در سرتاسر جهان است، اما لزوماً برای تایپ ده انگشتی بهترین گزینه نیست. بیشتر از 70 درصد کلمات در زبان انگلیسی با حروف DHIATENSOR نوشته میشوند. با این حال تنها 4 حرف از این 10 حرف در ردیف دوم قرار گرفتهاند.
بر اساس پژوهشهای انجام شده کوئرتی برای افراد چپ دست مناسبتر است، یعنی برای 10 درصد از جمعیت جهان! کیبوردهای QWERTY اختلالات مچ دست را تشدید میکنند و تا حد زیادی ناکارآمد هستند. با این حال QWERTY همچنان با اختلاف زیاد محبوبترین کیبورد در جهان است.
با همه معایب چینش QWERTY، اگر از کامپیوتر فقط برای امور روزانه استفاده میکنید، میتواند برای شما مناسب باشد. اما تایپیست یا برنامهنویس هستید و به صورت مستمر تایپ میکنید، توصیه میکنیم یک کیبورد DVORAK یا Colemak تهیه کنید.
انواع کیبورد بر اساس نوع اتصال به کامپیوتر
عامل دیگری که میتوان کیبوردها را بر اساس آن تفکیک کرد، نوع اتصال به کامپیوتر است. قبل از خرید کیبورد لازم است تفاوت کیبوردها را از لحاظ نوع و درگاه اتصال بدانید.
کیبورد ADB
این نوع اتصال در سال 1986 توسط استیو وازنیک و در کمپانی اپل طراحی شد. ADB درواقع با هدف متصل کردن ابزارهای الکترونیکی به کامپیوترهای اپل طراحی شد. اما بعدها رواج یافت و برای اتصال کاوس و کیبورد به کامپیوتر از آن استفاده میشد. ADB در حاال حاضر منسوخ شده است.
کیبورد XT
کیبوردهای XT را شرکت IBM برای کامپیوترهای تولیدی خود طراحی و تولید کرد. به مرور زمان و با ورود کیبوردهای PS/2 به بازار، این کیبوردها منسوخ شدند و جای خود را به نسخههای بهروزتر دادند.
AT keyboard
از پورت AT (Advanced Technology) در کامپیوترهای نسل دوم IBM استفاده میشد. این کیبوردها تا زمان معرفی پورت PS/2 تولید میشدند.

کیبورد PS/2 و mini PS/2
پورت PS/2 (Personal System/2) از نوع شش پین است و برای اتصال کیبورد و موس به کامپیوتر به کار میرود. کمپانی IBM این پورت را طراحی و تولید و درسال 1987 عرضه کرد. بعدها پورت mini PS/2 نیز ساخته شد. مزیت PS/2 نسبت به USB و سایر انواع کیبورد در این است که با بایوس انواع سیستمها سازگار است.
کیبورد USB
یو اس بی نوع جدیدی از درگاه ارتباطی کامپیوتر و لپتاپ است. درواقع USB پورت نیست و گذرگاه به شمار میرود، به این معنی که از یک USB میتوان برای اتصال چند ابزار الکترونیکی به صورت همزمان استفاده کرد. یو اس بی که حاصل تلاش مشترک شرکتهای Compaq، DEC، IBM، Intel، Microsoft، NEC و Nortel بود، در سال 1996 طراحی و عرضه شد. در حال حاضر usb در پنج نوع A،B و C و همچنین mini usb و micro usb تولید میشود. کیبوردهای USB رایج که ما از آن استفاده میکنیم، میتوانند در هر ثانیه بیش از 480 مگ اطلاعات را جابهجا کنند.
کیبورد بیسیم
کیبورد بی سیم به کاربر امکان میدهد که با کمک فرکانسهای رادیویی مانند WiFi یا بلوتوث با کامپیوتر، لپتاپ یا تبلت ارتباط برقرار کند. این کیبوردها به پورت مجهز نیستند و برای استفاده از آنها نیازی به استفاده از کابل نیست.
کدام نوع اتصال بهتر است؟
سوالی که پیش میآید این است که سرعت تایپ به نوع اتصال کیبورد ارتباطی دارد؟ جواب منفی است، ارتباط مستقیمی بین نوع اتصال کیبورد و سرعت تایپ وجود ندارد. از آنجا که USB یک پورت بسیار رایج است، کیبورد USB را میتوانید به سادگی به هر سیستمی که بخواهید، وصل کنید. کیبورد PS/2 هم انتخاب خوبی است.
انتخاب نوع اتصال کیبورد، زمانی اهمیت پیدا میکند که بخواهید تمرین آنلاین تایپ ده انگشتی را با موبایل انجام دهید. در این صورت لازم است کیبورد را به گوشی متصل کنید. در پست دیگری با عنوان «اتصال کیبورد به گوشی و آموزش تایپ ده انگشتی با گوشی موبایل در تایپون» در مورد این موضوع نوشتهایم.
قدم بعدی چیست؟
بعد از انتخاب کیبورد، تایپون را باز کنید و گزینه ثبتنام را بزنید. همه اطلاعاتی که باید وارد کنید، آدرس ایمیل و رمز عبور است. حالا طرح موردنظرتان را انتخاب کنید و «ثبت نام و پرداخت» را بزنید. تمام! همین حالا ثبت نام کنید.
دیدگاهتان را بنویسید